Kuchnia Lazur

Sałatka z porzeczkową salsą i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 15 min

15 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 150 g porzeczek,
  • 6-8 cienkich wafli kukurydzianych,
  • mango,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • sałata rzymska,
  • papryczka jalapeno,
  • 4 cebulki dymki,
  • 4 łyżki drobno posiekanej kolendry,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki, papryczkę jalapeno pozbawioną gniazda nasiennego i pokrojone cebulki dymki zbrązowić na patelni, bez tłuszczu. Następnie zblendować z kolendrą, oliwą i cukrem na gładką masę. Przyprawić do smaku solą. 
  2. Mango obrać i pokroić wraz z paprykami na równej wielkości kostkę. Sałatę rzymską porwać na kawałki, pokruszyć plastry sera. Wszystko razem wymieszać i polać wcześniej przygotowaną salsą.
  3. Sałatkę podać z połamanymi waflami kukurydzianymi. 

Przepisy w tej kategorii