Kuchnia Lazur

Sałatka jarzynowa z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 90 min

90 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Sałatka jarzynowa z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 100 g marchwi,
  • 100 g selera,
  • 100 g ziemniaków,
  • 100 g pietruszki (korzeń),
  • 100 g pora,
  • 100 g jabłek,
  • 100 g ogórków konserwowych,
  • 50 g szczypiorku,
  • 2 jajka,
  • 50 g musztardy,
  • 50 g chrzanu,
  • 200 g majonezu,
  • 30 g miodu

Sposób przygotowania:

 

  1. Warzywa (marchew, seler, ziemniaki, pietruszkę) dokładnie umyć i ugotować (w skórkach) do miękkości. Po ugotowaniu warzywa obrać i pokroić w kostkę. 
  2. Ser pleśniowy pokruszyć, jabłko i ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Posiekać szczypiorek i por, dodać do sałatki.
  3. Musztardę, chrzan, majonez i miód umieścić w misce z warzywami. Całość dokładnie wymieszać. Pozostawić na minimum godzinę, dopiero później podawać.

Przepisy w tej kategorii