Kuchnia Lazur

Tarta z łososiem i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • brokuł,
  • 2-3 pomidory różnej wielkości,
  • 200 g wędzonego łososia,
  • 200 g krakersów,
  • 50 ml mleka,
  • 100 ml śmietanki 36% tł.,
  • 2 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek natki pietruszki,
  • oliwa do dekoracji,
  • olej do smażenia,
  • łyżeczka suszonej szałwii,
  • masło do wysmarowania formy,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokruszone krakersy połączyć z wcześniej roztrzepanymi w mleku jajkami i odstawić do ich namoczenia.
  2. Na oleju podsmażyć krótko plastry czosnku i dodać starty na tarce brokuł, zalać śmietanką i gotować, aż śmietanka się zagęści. Dodać połamane plastry sera (dwa zostawić do dekoracji), drobno posiekaną natkę pietruszki i postrzępione mięso łososia. Farsz tarty wymieszać, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
  3. Ciasto z namoczonych krakersów wymieszać z szałwią i wyłożyć nim wcześniej wysmarowaną masłem formę do tarty. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 10 minut.
  4. Na upieczony spód tarty wyłożyć przygotowany wcześniej farsz, na wierzchu rozłożyć pokrojone w poprzek pomidory, zakrywając cały farsz. Tartę piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 20 minut.
  5. Tartę podawać posypaną drobno pokrojoną pozostałą częścią pietruszki, pokruszonym pozostałym serem oraz skropioną oliwą.

Przepisy w tej kategorii