- 200 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
- 200 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
- 300 g sera gruyère
- 200 ml białego wina półwytrawnego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki oleju
- sól
- pieprz
Łatwe
10 min
10
porcji
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić rozdrobniony czosnek. Wlać wino.
2. Wszystkie sery zetrzeć na tarce i wrzucić do rondla. Stale mieszając, doprowadzić do ich rozpuszczenia. Doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
3. Przelać do naczynia na fondue i cały czas podgrzewać.
4. W masie serowej maczać kawałki bagietki, podsmażone krewetki, warzywa, albo kostki upieczonego wcześniej mięsa.