Kuchnia Lazur

Lazurowe fondue

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 10 min

10 min

Liczba porcji: 10

10

porcji

Drukuj przepis
Lazurowe fondue

Składniki:

  • 200 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 200 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
  • 300 g sera gruyère
  • 200 ml białego wina półwytrawnego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić rozdrobniony czosnek. Wlać wino.

2. Wszystkie sery zetrzeć na tarce i wrzucić do rondla. Stale mieszając, doprowadzić do ich rozpuszczenia. Doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.

3. Przelać do naczynia na fondue i cały czas podgrzewać.

4. W masie serowej maczać kawałki bagietki, podsmażone krewetki, warzywa, albo kostki upieczonego wcześniej mięsa.

Przepisy w tej kategorii