Kuchnia Lazur

Pizza à la paluchy

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Pizza à la paluchy

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • sól

Farsz:

  • 150 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 100 ml sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób przygotowania:

1. Drożdże pokruszyć i zalać ciepłą wodą. Dodać odrobinę cukru i mąki. Odczekać aż wyrośnie zaczyn.

2. Do miski wlać zaczyn, wsypać przesianą mąkę, dodać olej oraz sól. Dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

3. Ciasto rozwałkować. Posmarować sosem pomidorowym, przyprawić oregano i równomiernie posypać startym serem pleśniowym Lazur Błękitny. Pociąć w prostokąty o szerokości ok. 8 cm.

4. Każdy pasek kilkukrotnie skręcić. Ułożyć na blasze w odstępach i piec ok. 15 minut w temperaturze 190°C.

 

Przepisy w tej kategorii