Kuchnia Lazur

Śledzik z Lazurem na ostatki

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 20

20

porcji

Drukuj przepis
Śledzik z Lazurem na ostatki

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 100 g twarogu śmietankowego
  • 2 płaty matiasa w oleju
  • 1 kg równej wielkości ziemniaków
  • 1 łyżka kiełków, np. buraka lub rzeżuchy
  • garść rukoli do przybrania
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki dobrze wyszorować. Ugotować w mundurkach. Przestudzić i obrać ze skórki.

2. Ser pleśniowy Lazur Błękitny pokruszyć i wymieszać z twarogiem oraz doprawić pieprzem. Filety ze śledzia pokroić w wąskie paski (o szerokości ok. 1 cm).

3. Ziemniaki przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę posmarować serem, położyć kawałek śledzia, posypać rukolą i kiełkami.

Przepisy w tej kategorii