Kuchnia Lazur

Pasta z batata i Błękitnego sera pleśniowego

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 45 min

45 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 300 g batatów,
  • 100 g cebuli,
  • 100 g śmietanki 34%,
  • 70 g boczku,
  • 20 g świeżej bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól.

Sposób przygotowania:

 

  1. Bataty umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
  2. Na oleju podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Dodać upieczone bataty i trochę wody. Bataty lekko rozdusić i chwilę dusić. 
  3. Bazylię posiekać drobno. Czosnek utrzeć wraz z solą na pastę. 
  4. Miękkie bataty z boczkiem i cebulą zblendować ze startym serem pleśniowym i śmietanką. Dodać posiekaną bazylię i starty czosnek, wymieszać. 
  5. Pastę z batata podawać do pieczywa lub świeżych warzyw pokrojonych w słupki.

Przepisy w tej kategorii