Kuchnia Lazur

Krewetki w sosie z Błękitnego sera pleśniowego

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 25 min

25 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Krewetki w sosie z Błękitnego sera pleśniowego
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 20 szt. krewetek,
  • 100 ml śmietanki 18% tł.,
  • 50 ml soku z białych winogron z odrobiną octu winnego,
  • 1 ogórek,
  • 30 g masła,
  • 50 g oleju,
  • 20 g czosnku,
  • pół cytryny,
  • 30 g świeżej bazylii,
  • sól.

Sposób przygotowania:

 

  1. Krewetki sprawić. Czosnek drobno posiekać.Na patelni rozgrzać masło z olejem. Podsmażyć na tym czosnek i po chwili dodać krewetki.
  2. Do podsmażonych krewetek z czosnkiem dodać sok z winogron z octem, sok z cytryny, chwilę poddusić, a następnie dodać śmietankę oraz pokruszony ser pleśniowy. Dusić przez ok. 3-4 minuty.
  3. Krewetki podawać ze świeżym ogórkiem pokrojonym w słupki. Całość doprawić do smaku solą.

Przepisy w tej kategorii