- 100 g sera pleśniowego
- 150 g gęstego jogurtu
- 100 g śmietany 12%
- 100 g płatków owsianych
- 250 g świeżych owoców
- 20 g rodzynek
- 20 g orzechów
- 10 g nasion, np. słonecznika
- 1 łyżka miodu
Łatwe
25 min
4
porcje
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane skropić wodą z miodem. Wymieszać z bakaliami i nasionami, a następnie wysypać na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 15 minut (do momentu, aż równomiernie się zrumienią), od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.
2. Ser pleśniowy drobno pokruszyć. Wymieszać jogurt ze śmietaną.
3. Na dno słoiczka lub pojemnika wylać część jogurtu ze śmietaną, następnie układać warstwami: ser pleśniowy, granolę, owoce i resztą jogurtu.
Przepis stworzony w ramach zadania "Smakuj życie w zdrowym stylu", dofinansowanego z Funduszu Promocji Mleka