Kuchnia Lazur

Jajko w koszulce z anchois i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Jajko w koszulce z anchois i Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 4 jajka,
  • 4 filety anchois,
  • 20 ml oliwy z oliwek,
  • 30 g ogórków konserwowych,
  • 30 g grzybów marynowanych,
  • 30 g cebuli szalotki,
  • 30 g kaparów,
  • 120 g majonezu,
  • 30 g jogurtu,
  • 20 g szczypiorku,
  • 30 g rukoli,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Kokilki ceramiczne wyłożyć folią spożywczą. Do każdej z kokilek wlać odrobinę oliwy z oliwek, ułożyć pokruszony ser pleśniowy (wykorzystać do tego 50 g sera) i filet anchois. Na to wbić jajko. Jajko skropić odrobiną oliwy z oliwek. Tak przygotowane jajka gotować w kąpieli wodnej około 5 minut, po czym pozostawić do ostygnięcia.
  2. Ogórki konserwowe, grzyby, kapary i szalotkę drobno posiekać. Majonez zetrzeć z pozostałym serem pleśniowym i jogurtem na jednolitą masę, doprawić do smaku pieprzem i solą i dodać posiekane warzywa i grzyby. Dokładnie wymieszać.
  3. Na talerz nałożyć sos majonezowy, ugotowane jajka wyjęte z kokilek i rukolę.

Przepisy w tej kategorii