Kuchnia Lazur

Chrupiące paluszki z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Chrupiące paluszki z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 75 g masła,
  • 50 ml śmietanki 36% tł.,
  • łyżka suszonej papryki,
  • łyżka czarnych ziaren sezamu,
  • jajko,
  • 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę z masłem, śmietaną, łyżką soli i startym serem wyrobić na jednolitą masę. Ciasto odstawić na pół godziny.
  2. Z wyrobionego ciasta uformować paluszki o średnicy 1 cm. Paluszki obtoczyć w pozostałej soli, suszonej papryce i ziarnach sezamu. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 10 minut. 
  3. Paluszki podajemy jako przekąskę z ulubionym dipem.

Przepisy w tej kategorii