Kuchnia Lazur

Zielony hummus z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 15 min

15 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Zielony hummus z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 100 g pasty tahini,
  • 100 ml wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka proszku z młodej zielonej pszenicy,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Dodatki:

  • dowolne surowe warzywa pokrojone w słupki,
  • krakersy lub placki.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Trochę ciecierzycy i sera zostawić do dekoracji. 
  2. Podawać udekorowane pozostałą ciecierzycą i pokruszonym serem, do surowych warzyw pokrojonych w słupki, krakersów lub placków.

Przepisy w tej kategorii