Kuchnia Lazur

Pesto w 6 smakach

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 10 min

10 min

Liczba porcji: 12

12

porcji

Drukuj przepis
Pesto w 6 smakach

Składniki:

Pesto buraczkowe

Składniki:
• 4 kiszone buraki
• 2-3 ząbki czosnku
• 100 g orzechów nerkowca
• sól
• pieprz

 

Pesto z suszonych pomidorów

Składniki:
• 280 g suszonych pomidorów w zalewie
• mała papryczka chili (opcjonalnie)
• 100 g orzechów nerkowca
• 10 g startego, twardego sera (Parmezan lub Pecorino)
• 1-2 łyżki oliwy z zalewy
• sól
• pieprz

 

Pesto orzechowe

Składniki:
• 100 g orzechów włoskich
• 50 g orzechów laskowych
• 6 daktyli
• 2 łyżki sezamu
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól

 

Pesto z pieczonej papryki

Składniki:
• 3 żółte papryki
• 100 g pestek dyni
• 50 g pestek słonecznika
• 50 g startego, twardego sera (Parmezan lub Pecorino)
• sól
• pieprz

 

Pesto z bazylii

Składniki:
• duży pęczek świeżej bazylii (lub dwa małe)
• 40 g orzeszków pinii lub nerkowca
• 20 g startego, twardego sera (Parmezan lub Pecorino)
• 2 łyżki oliwy
• sól
• pieprz

 

Pesto pietruszkowe

Składniki:
• kilka pęczków pietruszki
• 100 g sparzonych migdałów
• łyżka oliwy
• sól
• pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

1. Przygotować składniki potrzebne do zrobienia wybranego rodzaju pesto - pietruszkę, bazylię wcześniej posiekać, paprykę, suszone pomidory i buraki pokroić na cząstki, a sery zetrzeć na tarce.

2. Odpowiednie produkty wrzucić do malaksera, rozdrobnić i doprawić do smaku.

3. Pesto zajadać jako pastę do kanapek, dodatek do mięs, potraw z grilla lub makaronów albo... jakkolwiek inaczej, po prostu jak kto lubi :-)

 

Sposób na pyszną pieczoną paprykę:
1. Papryki pokroić, oczyścić z nasion. Blachę wyłożyć folią do pieczenia.
2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec ok. 15 minut. Wystudzić, a następnie obrać ze skórki.

Przepisy w tej kategorii