- 100 g sera pleśniowego Lazur Turkusowy
- 10-15 truskawek
- 4-5 łyżek śmietany 12 %
- 3 łyżki miodu
- świeża bazylia
- krem balsamiczny
Łatwe
15 min
4
porcje
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Wykonując kolisty ruch, talerz polać miodem (zaczynając od brzegu).
2. Truskawki umyć, oderwać szypułki, pokroić na połówki lub ćwiartki. Ułożyć na talerzu, przekładając liśćmi bazylii.
3. Ser pleśniowy Lazur Turkusowy pokruszyć, połowę pozostawić do dekoracji, resztę rozpuścić w małym garnku ze śmietaną. Delikatnie podgrzewając, doprowadzić do uzyskania jednolitej konsystencji. Owoce posypać odłożonym do dekoracji serem i polać sosem.
4. Boki talerza udekorować wzorem z kremu balsamicznego.