Kuchnia Lazur

Torcik bezowy z musem czekoladowym i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Torcik bezowy z musem czekoladowym i Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 300 g białek,
  • 400 g cukru pudru,
  • 20 g octu,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 200 ml śmietanki 30%tł.,
  • 100 g cukru,
  • cynamon.

Sposób przygotowania:

 

  1. Białka ubić na sztywną masę dodając powoli cukier puder. Pod koniec ubijania dodać ocet. Masę z białek podzielić na 8 porcji. Piec w temperaturze 120°C przez około 25 minut. 
  2. Niewielką część śmietanki zagotować, dodać gorzką czekoladę, ser pleśniowy i dokładnie wymieszać.
  3. Pozostałą śmietankę ubić z cukrem i połączyć z masą czekoladową.
  4. Bezy przełożyć kremem czekoladowo-serowym. Oprószyć odrobiną cynamonu.

Przepisy w tej kategorii