Kuchnia Lazur

Serowe ciastka z dżemem żurawinowym

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Serowe ciastka z dżemem żurawinowym

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Srebrzysty
  • 1 opakowanie (275 g)  ciasta francuskiego (może być mrożone)
  • białko jajka
  • mały słoiczek (250 g) dżemu żurawinowego

Sposób przygotowania:

  1. Z rozmrożonego, rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wyciąć kółka.
  2. Krążki posmarować rozmąconym białkiem jajka i posypać startym na tarce serem pleśniowym Lazur Srebrzysty. 
  3. Na wierzchu każdego krążka położyć pół łyżeczki dżemu żurawinowego.
  4. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętać o odstępach, ponieważ w czasie pieczenia urosną). Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec ok. 15-20 minut, aż ładnie się zrumienią.

Przepisy w tej kategorii