Kuchnia Lazur

Piszinger z Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 90 min

90 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Piszinger z Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 400 g gotowej masy kajmakowej,
  • 200-250 g wafli domowych,
  • 100 g masła,
  • 120 g kakao,
  • 100 g wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

 

  1. Roztopione w rondelku masło połączyć ze startym serem. Całość podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia się sera.
  2. Połączone z serem masło dokładnie utrzeć, etapami z kakao i masą kajmakową.
  3. Masę rozsmarować z jednej strony każdego z wafli (porcję masy przypadającą na pokrycie jednego z wafli odłożyć do dekoracji) i złożyć wszystkie w torcik, układając kolejne wafle jeden na drugim. Złożone wafle docisnąć i odstawić na minimum godzinę do lodówki.
  4. Piszinger podawać pokrojony na porcje, udekorowany pozostałą porcją masy i wiórkami kokosowymi. 

Przepisy w tej kategorii