Kuchnia Lazur

Pieczone buraki z musem jabłkowym i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 80 min

80 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Pieczone buraki z musem jabłkowym i Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 4 średniej wielkości buraki,
  • 50 g miodu,
  • 4 suszone morele,
  • 100 g musu z jabłek,
  • 50 g masła,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut i pozostawić do ostudzenia. Ostudzone buraki obrać, odciąć plaster z wierzchu i wydrążyć środek. 
  2. Pusty środek buraków wypełnić pokruszonymi plastrami sera pleśniowego, musem jabłkowym i morelą. Buraki polać miodem, doprawić solą i pieprzem, a na wierzchu ułożyć po kawałku masła. Piec przez około 20 minut w temperaturze 160°C.

Przepisy w tej kategorii