Kuchnia Lazur

Jagodowy deser z lodami i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 200 g jagód,
  • 80 g cukru trzcinowego,
  • 400 g lodów śmietankowych lub bakaliowych,
  • liście mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyć i zasypać cukrem. Odstawić na 15 minut.
  2. Zasypane cukrem owoce zblendować na gładką masę z połową sera. Rozlać do miseczek i do każdej porcji dodać równą część lodów.
  3. Jagodowy deser podawać udekorowany pozostałą częścią pokruszonego sera i liśćmi mięty.

Przepisy w tej kategorii