Kuchnia Lazur

Jabłka z konfiturą z cebuli i Błękitnym serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Jabłka z konfiturą z cebuli i Błękitnym serem pleśniowym
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g Błękitnego sera pleśniowego,
  • 300 g czerwonej cebuli,
  • 100 g miodu,
  • 50 g koncentratu barszczu,
  • 20 ml octu jabłkowego,
  • 1 jabłko (szara reneta),
  • 20 g masła,
  • 10 g przyprawy piernikowej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

 

  1. Błękitny ser pleśniowy zamrozić.
  2. Cukier rozpuścić w occie, dodać miód. Całość podgrzać do zagęszczenia. Dodać pokrojoną w pióra cebulę i dusić, aż cebula będzie miękka. Dodać koncentrat barszczu i doprawić solą i pieprzem.
  3. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne, następnie pokroić na 8-10 plastrów. Plastry jabłka podsmażyć na maśle wraz z przyprawą piernikową. 
  4. Podsmażone kawałki jabłek ułożyć na talerzach. Na to nałożyć konfiturę z cebuli i posypać startym zamrożonym serem pleśniowym.

Przepisy w tej kategorii