Kuchnia Lazur

Budyń z pieczonej dyni i Błękitnego sera pleśniowego

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 70 min

70 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Budyń z pieczonej dyni i Błękitnego sera pleśniowego
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 200 g Błękitnego sera pleśniowego w plastrach,
  • 300 g dyni,
  • 300 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • 30 g skrobi ziemniaczanej,
  • 20 g pasty z rokitnika,
  • 50 ml śmietanki,
  • 50 g sera mascarpone.

Sposób przygotowania:

 

  1. Dynię przekroić na pół, usunąć pestki i posypać cukrem (pozostawić część cukru na później). Połówki dyni posypane cukrem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 140°C i piec przez około 45 minut. 
  2. Ser pleśniowy pokruszyć i połączyć z mlekiem. Dodać skrobię oraz miąższ z upieczonej dyni. Całość dobrze wymieszać, przełożyć do rondla, zagotować i przelać do pucharków lub miseczek. Pozostawić do ostudzenia.
  3. Śmietankę połączyć z serem mascarpone, pozostałym cukrem i pastą z rokitnika. Całość lekko ubić.
  4. Budyń podawać schłodzony i udekorowany porcją kremu z rokitnika.

Przepisy w tej kategorii