Kuchnia Lazur

Kapuśniak z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 110 min

110 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny w plastrach,
  • 400 g białej kapusty,
  • 200 g żeberek wieprzowych,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 l mięsnego wywaru,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 10 g suszonych grzybów,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka oleju,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka kminku,
  • liść laurowy,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju smażyć umyte i pokrojone w większe kawałki mięso, cebulę, liść laurowy, kminek, aż mięso uzyska złoty kolor. Wsypać mąkę, dodać suszone grzyby, koncentrat pomidorowy i wlać mięsny wywar. Mieszać, by nie doprowadzić do powstania grudek. Przyprawić solą, pieprzem i gotować przez około 40 minut.
  2. Po tym czasie dodać do zupy obraną, umytą i pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Gotować dalej, aż warzywa zmiękną, około 10-12 minut.
  3. Do zupy dodać pokrojoną kapustę, przyprawić solą i pieprzem. Gotować dalej przez 30 minut.
  4. Wyjąć z zupy kawałki mięsa, z żeberek wyjąć kości. Mięso pokroić na drobniejsze kawałki. Włożyć pokrojone mięso z powrotem do zupy. Dodać majeranek i połamane plastry sera, zagotować.

Przepisy w tej kategorii