Kuchnia Lazur

Sałatka z grzankami, salami i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Sałatka z grzankami, salami i serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny w plastrach,
  • 4 kromki pszennego chleba,
  • 100 g salami,
  • 200 g rukoli,
  • 100 g ciemnych winogron,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki nasion słonecznika,
  • 2 łyżki oleju sezamowego.

Sposób przygotowania:

  1. Na grillu stykowym lub patelni usmażyć kromki chleba. Grzanki natrzeć czosnkiem i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Uprażyć nasiona słonecznika.
  3. Umytą rukolę połączyć z pokruszonymi plastrami sera pleśniowego, dodać grzanki, pokrojone salami i winogrona. Całość polać olejem sezamowym i posypać prażonymi nasionami słonecznika. Wymieszać.

Przepisy w tej kategorii