Ser pleśniowy Lazur musi być starannie zapakowany i przechowywany, aby bez szkody znieść długą drogę od producenta, aż na stół Smakosza.
KUPOWANIE: Sera należy kupować tyle, ile w najbliższych dniach jesteśmy w stanie zjeść. Sery pleśniowe Lazur źle znoszą zmiany temperatury, dlatego robiąc zakupy pamiętajmy, aby kupować je na samym końcu.
PRZECHOWYWANIE: Sery należy przechowywać dokładnie owinięte w folię aluminiową bądź w szczelnie zamkniętym pojemniku plastikowym. To chroni je przed wyschnięciem oraz kontaktem z innymi produktami.
Wskazane jest przechowywanie ich w lodówce, w temperaturze od +1°C do +6°C. Niska temperatura jedynie spowalnia proces dojrzewania sera, ale go nie zatrzymuje.
Pamiętajmy więc, że ser pleśniowy dojrzewa przez cały okres przydatności do spożycia. Stopniowo staje się bardzo miękki i bardziej porośnięty pleśnią, przez co jego zapach i smak są coraz intensywniejsze.
SPOŻYWANIE: Wystarczy wyjąć ser z lodówki na 20-30 minut przed konsumpcją, dzięki czemu dostosuje się on do warunków otoczenia i w pełni rozwinie swój bukiet smakowy.
KROJENIE: Sery pleśniowe najlepiej kroić używając noża z charakterystycznymi dużymi oczkami, zakończonego dwoma krótkimi szpicami. Dzięki temu plastry, czy kostki sera będą wyglądały estetycznie i smakowicie.