Kuchnia Lazur

Tartaletki z serem Lazur i szpinakiem

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 9

9

porcji

Drukuj przepis
Tartaletki z serem Lazur i szpinakiem

Składniki:

Ciasto:

  • 120 g mąka
  • 60 g masło
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 żółtko jaja
  • szczypta soli
  • mąka do podsypania
  • masło do natłuszczenia foremek

 

Nadzienie:

  • 120 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 250 g szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Przesiać mąkę, dodać sól i masło pocięte w kawałki. Mieszać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtko, śmietanę i wyrobić ciasto.
  2. Przykryć torebką foliową i odstawić na minimum 30 min. do lodówki
  3. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę podsypana mąką. Rozwałkować na grubość 7-8 mm. Szklanką wykrawać 9 kół. Każde koło włożyć do natłuszczonej foremki do tartaletki o średnicy spodu 4,5 cm i wylepić je ciastem. Spody nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce.

 

Nadzienie:

  1. Cebulę pokrojoną w kostkę i drobniutko pokrojony czosnek, podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy umyty szpinak i mieszając smażymy kilka minut, aż zwiędną liście.
  2. W miseczce rozmącamy widelcem jajka ze śmietaną, doprawiamy pieprzem i solą, a następnie dodajemy przestudzony szpinak. Mieszamy i przekładamy do tartaletek, których wierzch posypujemy pokruszonym serem.
  3. Foremki wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 20 minut. 

Przepisy w tej kategorii