Kuchnia Lazur

Pâté z łososia z serem pleśniowym

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Pâté  z łososia z serem pleśniowym

Składniki:

  • 50 g sera pleśniowego
  • 250 g filetu z łososia ze skórą
  • 15-20 ml śmietanki 18 %
  • garść świeżych listków pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia umyć, oczyścić i osuszyć. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i ugotować krótko na parze. Mięso powinno być lekko różowe w środku.
  2. Oddzielić mięso od skóry i ości. Dokładnie rozgnieść widelcem.
  3. Na patelni, roztopić w rozgrzanej śmietance ser pleśniowy. Dusić do momentu uzyskania gęstego sosu.
  4. Mięso łososia dokładnie połączyć z sosem serowym i wymieszać z drobno pokrojonymi listkami pietruszki
  5. Ostudzić, włożyć do słoika i umieścić w lodówce. Pasztet podawać schłodzony.

 

Zdjęcie finansowane z Funduszu Promocji Mleka

Dotyczy akcji informacyjno-promocyjnej serów pleśniowych - "Jedzmy sery"

Przepisy w tej kategorii