Kuchnia Lazur

Pasztet sojowy z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 90 min

90 min

Liczba porcji: 12

12

porcji

Drukuj przepis
Pasztet sojowy z serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 350 g nasion soi
  • 100 g nasion amarantusa
  • 20 g suszonych grzybów leśnych
  • łyżka masła
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 drobno pokrojone szalotki
  • 2 ząbki drobno pokrojonego czosnku
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 3 łyżeczki soli do gotowania soi
  • tłuszcz do posmarowania keksówki
  • bułka tarta do obsypania keksówki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona soi namoczyć przez 12 godzin w wodzie. Po tym czasie gotować przez 2 godziny odcedzone nasiona soi w 2 l osolonej wody.
  2. Ziarna amarantusa gotować przez 25 minut w szklance wody, aż powstanie gęsty kisiel.
  3. W wodzie ugotować grzyby, aż zmiękną. Następnie, pokrojone grzyby podsmażyć chwilę na maśle z szalotką i czosnkiem. Dodać pokruszony ser i dalej smażyć mieszając, do momentu roztopienia się sera.
  4. Do ugotowanych nasion soi i amarantusa dodać przygotowany ser z grzybami i sos sojowy. Wszystko zblendować. Przyprawić majerankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  5. Wysmarować tłuszczem keksówkę i obsypać bułką tartą. Formę wypełnić przygotowaną masą.
  6. Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez 45 minut.
  7. Podawać do pieczywa, np. z kiszonym ogórkiem.

Przepisy w tej kategorii