1. Do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać jajka, mąkę i sól. Wymieszać na gładką masę. W razie potrzeby dodać odrobinę wody, a jeśli ciasto wydaje się za rzadkie, jeszcze odrobinę mąki. Naleśniki smażyć na klarowanym maśle.
2. Nadzienie do naleśników na słodko: mocno schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone na krem. Pod koniec dosłodzić cukrem pudrem.
3. Nadzienie do wytrawnych naleśników: ser pleśniowy zetrzeć na tarce i wymieszać z twarogiem.
4. Naleśniki na słodko posmarować kremem z serkiem mascarpone, na każdy nałożyć owoce i kilka listków melisy, dość ściśle zwinąć w ruloniki i podzielić na połówki.
5. Wytrawne naleśniki posmarować masą z serem pleśniowym, a następnie nałożyć rozdrobnione mięso z pieczonego udka kurczaka, posiekane liście natki pietruszki i rozdrobnione liście kapusty pekińskiej, dość ściśle zawijać w ruloniki i podzielić na połówki.
6. Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu lub na zimno, jako samodzielne II śniadanie lub jako dodatek, np. do sałatki.
Przepis stworzony w ramach zadania "Smakuj życie w zdrowym stylu", dofinansowanego z Funduszu Promocji Mleka