Kuchnia Lazur

Naleśniki z serem na słodko i na słono

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 25 min

25 min

Liczba porcji: 8

8

porcji

Drukuj przepis
Naleśniki z serem na słodko i na słono

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 200 ml mleka
  • 150 g serka mascarpone
  • 150 g śmietany kremówki
  • 175 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Dodatki:

  • świeże owoce 
  • kilka listków melisy 
  • gałązka natki pietruszki
  • mięso z pieczonego udka kurczaka 
  • kilka liści czerwonej kapusty pekińskiej
  • masło klarowane do smażenia

 

Sposób przygotowania:

1. Do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać jajka, mąkę i sól. Wymieszać na gładką masę. W razie potrzeby dodać odrobinę wody, a jeśli ciasto wydaje się za rzadkie, jeszcze odrobinę mąki. Naleśniki smażyć na klarowanym maśle.

2. Nadzienie do naleśników na słodko: mocno schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone na krem. Pod koniec dosłodzić cukrem pudrem.

3. Nadzienie do wytrawnych naleśników: ser pleśniowy zetrzeć na tarce i wymieszać z twarogiem.

4. Naleśniki na słodko posmarować kremem z serkiem mascarpone, na każdy nałożyć owoce i kilka listków melisy, dość ściśle zwinąć w ruloniki i podzielić na połówki.

5. Wytrawne naleśniki posmarować masą z serem pleśniowym, a następnie nałożyć rozdrobnione mięso z pieczonego udka kurczaka, posiekane liście natki pietruszki i rozdrobnione liście kapusty pekińskiej, dość ściśle zawijać w ruloniki i podzielić na połówki.

6. Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu lub na zimno, jako samodzielne II śniadanie lub jako dodatek, np. do sałatki.

 

Przepis stworzony w ramach zadania "Smakuj życie w zdrowym stylu", dofinansowanego z Funduszu Promocji Mleka

Przepisy w tej kategorii