Kuchnia Lazur

Pieczona karkówka z fasolą, jabłkiem i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 100 min

100 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 500 g karkówki wieprzowej,
  • 300 g ugotowanej białej fasoli,
  • 3 cebule,
  • 2-3 jabłka,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku,
  • 1 łyżka świeżych listków rozmarynu,
  • 2 świeże liście laurowe,
  • olej do smażenia
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

 

Marynata:

  • 4 łyżki musztardy ziarnistej,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 2 starte na tarce ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Połączyć składniki marynaty. Karkówkę pokroić na cztery plastry i posmarować ze wszystkich stron marynatą. Odłożyć na 1 godzinę.
  2. Plastry karkówki smażyć na oleju z dwóch stron na patelni grillowej lub grillu stykowym.
  3. Na rozgrzanym oleju smażyć, do zrumienienia, pokrojoną w piórka cebulę. Zmniejszyć temperaturę smażenia i dodać pokruszony ser, liście laurowe, listki tymianku i rozmarynu. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Dołożyć obsmażoną wcześniej karkówkę i zakryć ją ugotowaną fasolą, a na wierzchu ułożyć szczelnie grubo pokrojone plastry jabłka. Przyprawić ponownie solą i pieprzem. Całość zalać bulionem.
  4. Piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.

Przepisy w tej kategorii