Kuchnia Lazur

Tartaletki ze świeżą figą

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Tartaletki ze świeżą figą

Składniki:

Ciasto:

  • 220 g mąki pszennej 
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • sól

Nadzienie:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 2 świeże figi
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

1. Mąkę i zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko i sól, zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.

2. Natłuszczone foremki wyłożyć dokładnie ciastem, ponakłuwać widelcem na całej powierzchni i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 20-25 minut.

3. Nadzienie: śmietanę roztrzepać z jajkiem. Figi umyć i pokroić w plastry. Ser pleśniowy Lazur Błękitny pokruszyć.

4. Masę śmietanowo-jajeczną wylać na przestudzone spody tartaletek. Na każdej położyć kilka plastrów figi i posypać pokruszonym serem. Tartaletki ponownie wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 180°C jeszcze przez ok. 15 minut.

Przepisy w tej kategorii