Kuchnia Lazur

Kokosowo-orkiszowe pancakes z owocami i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Kokosowo-orkiszowe pancakes z owocami i serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

Farsz:

  • 200 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 200 ml syropu klonowego.

 

Ciasto:

  • 200 g mąki kokosowej,
  • 200 g mąki orkiszowej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 0,5 l mleka,
  • 0,5 l wody gazowanej,
  • jajko,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia.

 

Dekoracja:

  • cukier puder,
  • różne drobne owoce (np. truskawki, borówki i maliny)
  • liście mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Połączyć składniki ciasta, dokładnie ze sobą wymieszać.
  2. Smażyć na oleju małe pancakes, po 3 minuty z każdej strony.
  3. Ser pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię wlać syrop klonowy i skarmelizować na nim, z obu stron, serowe plastry.
  4. Gotowe pancakes ułożyć jeden na drugim, po 6 - 8 sztuk, przekładając karmelizowanymi plastrami sera, tworząc torcik.
  5. Udekorować cukrem pudrem, owocami i listkami mięty.

Przepisy w tej kategorii