Kuchnia Lazur

Jabłkowy placek z bitą śmietaną i serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

Placek:

  • 100 g startego sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 5 obranych jabłek, pozbawionych gniazd nasiennych i grubo pokrojonych,
  • gotowe ciasto kruche,
  • 50 g masła,
  • jajko,
  • 0,2 l śmietanki 18% tł.,
  • 50 g pokruszonych orzechów włoskich.
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • 3 łyżki świeżych listków mięty,
  • łyżka cukru trzcinowego,
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu.

 

Bita śmietana:

  • 0,25 l śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka podsmażyć przez 5 minut na maśle w naczyniu do zapiekania. Dodać śmietankę, pokruszony ser, cukier trzcinowy, orzechy włoskie, suszoną żurawinę, płatki migdałów, pokruszone listki mięty (kilka całych, zostawić do dekoracji) i cynamon. Smażyć dalej mieszając, do roztopienia się sera.  
  2. Ciasto kruche ułożyć na wierzchu jabłkowo-serowego farszu, a nadmiar ciasta, wychodzący za brzegi naczynia do zapiekania, zawinąć do środka.
  3. Ciasto naciąć w kratkę i posmarować roztrzepanym jajkiem.
  4. Placek piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C do momentu, aż ciasto wyrośnie i się zarumieni, około 20 minut.
  5. Do śmietany kremówki dodać cukier waniliowy, ubijać rózgą, aż zgęstnieje.
  6. Placek podawać z bitą śmietaną. 

Przepisy w tej kategorii