Kuchnia Lazur

Brzoskwinie i ganache z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 6 średniej wielkości brzoskwiń,
  • 50 ml śmietanki 36% tł.,
  • 200 g czekolady 70% kakao,
  • pół szklanki wody,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie wydrylować i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Pokrojone brzoskwinie zalać wodą i dodać cukier. Dusić, aż lekko zmiękną.
  3. Ugotowane brzoskwinie odcedzić i odłożyć. Do pozostałego po duszeniu brzoskwiń sosu dodać śmietankę, podgrzać i dodać starty ser pleśniowy. Gotować do roztopienia się sera. Sos zdjąć z ognia, dodać startą czekoladę i wymieszać do jej roztopienia.
  4. Brzoskwinie podać polane czekoladowo-serowym sosem.

Przepisy w tej kategorii