Kuchnia Lazur

Żurek piwny z serem Lazur

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 10

10

porcji

Drukuj przepis
Żurek piwny z serem Lazur

Składniki:

•         1,5 litra bulionu warzywnego

•         0,5 litra gotowego zakwasu do żurku

•         250 ml piwa pszenicznego

•         250 kiełbasy z piersi kurczaka (93 % mięsa kurczaka)

•         2 cebule

•         1/3 szklanki śmietany 10% lub mleko 2%

•         50 g sera pleśniowego Lazur Błękitny lub Turkusowy

•         2 ząbki czosnku

•         4 jajka

•         2 łyżki suszonego majeranku

•         2 łyżeczki tartego chrzanu

•         3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz

•         łyżka oleju

Sposób przygotowania:

1. Kiełbasę pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej i dodać kiełbasę. Kiedy zacznie się rumienić, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zbrązowienia. Na chwilę zestawić garnek z palnika i odlać łyżką nadmiar tłuszczu. Postawić z powrotem na kuchence i dodać posiekane 2 ząbki czosnku. Po ok. 2 minutach zalać wszystko bulionem i piwem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Cebulę pokroić w ćwiartki i dodać do zupy. Gotować około pół godziny.

1. W międzyczasie ugotować jajka. Do gotującej się, osolonej wody włożyć 4 jajka w temperaturze pokojowej i gotować ok. 7 minut (od chwili ponownego zagotowania). Zdjąć z kuchenki i zalać zimną wodą. Wystudzone jajko obrać.

2. W małym rondelku podgrzać mleko i roztopić w nim ser Lazur Błękitny lub Turkusowy, energicznie mieszając. Dodać do gotującej się zupy i dokładnie zamieszać. Wstrząsnąć butelką z zakwasem i wlać go do zupy, dokładnie mieszając. Gotować jeszcze ok. 5 minut. W tym czasie dodać majeranek, chrzan, sól i pieprz do smaku. Podawać z jajkiem i pietruszką.

Przepisy w tej kategorii