Kuchnia Lazur

Zupa serowa

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 50 min

50 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Zupa serowa

Składniki:

  • 100 g sera Lazur Złocisty
  • 100 g sera Lazur Srebrzysty
  • 2 duże ziemniaki (ok. 150 g)
  • 1 średnia cebula
  • 1 l bulionu drobiowo-wołowego
  • 100 g pora
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę, wrzucić do gorącego bulionu i gotować, aż będą miękkie.
  2. Starte sery Lazur wrzucić do bulionu i szybko mieszać, aby nie dopuścić do powstania grudek.
  3. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić drobno pokrojony por i cebulę. Następnie wlać wino i dusić, aż por i cebula zmiękną.
  4. Podduszone warzywa dodać do bulionu, wymieszać. 
  5. Przed podaniem posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.

 

Przepisy w tej kategorii