Kuchnia Lazur

Zupa pomidorowo-paprykowa z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 6

6

porcji

Drukuj przepis
Zupa pomidorowo-paprykowa z serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 1 kg papryk czerwonych różnych odmian,
  • 1 kg pomidorów różnych odmian,
  • główka czosnku,
  • 2 cebule,
  • pęczek bazyli,
  • 6 całych goździków,
  • 0,5 l bulionu drobiowego,
  • 100 g prażonych migdałów,
  • olej do pieczenia,
  • łyżeczka cukru,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pozbawione gniazd nasiennych papryki, pomidory, podzieloną na ząbki główkę czosnku, pokrojone w ćwiartki cebule w łupinach i goździki, układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy olejem, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.
  2. Obieramy ze skórki upieczone papryki, pomidory, cebulę i czosnek. Obrane warzywa blendujemy wraz ze świeżą bazylią (kilka listków odkładamy do dekoracji), goździkami i płynami z pieczenia.
  3. Do zblendowanych warzyw dodajemy pokruszony ser, bulion, cukier, sól i pieprz. Gotujemy do roztopienia się sera.
  4. Zupę podajemy z prażonymi migdałami i listkami bazyli.

Przepisy w tej kategorii