Kuchnia Lazur

Zupa pieczarkowa

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 45 min

45 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Zupa pieczarkowa

Składniki:

  • 100 g sera Lazur Srebrzysty
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 300 g pieczarek
  • 100 g cebuli
  • 20 g masła
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle razem z cebulką pokrojoną w drobną kostkę. Następnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
  2. Przygotowany wcześniej bulion podgrzać, dodać pieczarki i gotować przez ok. 5-10 minut.
  3. Mąkę zmieszać z małą ilością wody i zaciągnąć zupę. Na koniec dodać śmietankę do zabielenia i posypać startym serem Lazur Srebrzysty.
  4. Podawać z posiekaną pietruszką.

Przepisy w tej kategorii