Kuchnia Lazur

Zupa czosnkowa z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 30 min

30 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Zupa czosnkowa z serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny,
  • 150 g ząbków czosnku,
  • 500 g ziemniaków
  • 100 ml oliwy,
  • 1 l bulionu drobiowego,
  • łyżka mąki pszennej,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • pieczywo,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W bulionie gotujemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, aż zmiękną, około 15 minut. Blendujemy. Ziemniaczany krem przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. W innym naczyniu na oliwie smażymy obrane i pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku, aż się zeszklą. Dodajemy mąkę, wędzoną paprykę, pokruszony ser i przyprawiamy solą i pieprzem. Sos czosnkowy mieszamy, by nie doprowadzić do powstania grudek.
  3. Gęsty sos czosnkowy rozcieńczamy przygotowanym wcześniej ziemniaczanym kremem.
  4. Zupę gotujemy jeszcze kilka minut, podajemy gorącą, z pieczywem.

Przepisy w tej kategorii