Kuchnia Lazur

Zapiekana zupa serowa

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 25 min

25 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Zapiekana zupa serowa

Składniki:

  • 100 g sera plesniowego Lazur Srebrzysty
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 200 g serka topionego bez dodatków
  • 180 g śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 275 g (1 opakowanie) ciasta francuskiego
  • 1 białko jajka do posmarowania ciasta
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę zeszklić na maśle, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać serek topiony i śmietanę. Zupę przyprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu kilka minut.
  2. Ciepłą zupę przelać do kokilek lub innych naczyń ceramicznych przeznaczonych do zapiekania, do wysokości 3/4 naczynia.
  3. Z ciasta francuskiego (jeśli było mrożone - wcześniej rozmrozić) wyciąć kółka o nieco większej średnicy od naczyń do zapiekania. Starannie zalepić naczynia ciastem, posmarować rozmąconym białkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 5 minut. Gdy ciasto zacznie się przypiekać, posypać startym serem pleśniowym Lazur Srebrzysty i piec jeszcze chwilę. 

Przepisy w tej kategorii