Kuchnia Lazur

Krem z papryki i zielonego groszku

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 35 min

35 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Krem z papryki i zielonego groszku

Składniki:

  • 100 g sera Lazur Złocisty
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 300 g groszku
  • 300 g czerwonej papryki
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 30 ml śmietanki 36%
  • natka pietruszki
  • 4 kromki pieczywa pszennego
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Groszek i pokrojoną w kostkę paprykę wrzucić do gorącego bulionu i gotować przez około 20 minut.

2. Ugotowane warzywa zmiksować na jednolitą masę i przetrzeć przez sito. Powstały krem zagotować ponownie, zaciągnąć zawiesiną z mąki i wody, dodać śmietankę.

3. Pieczywo pszenne pokroić w kostkę i zrumienić na oleju.

4. Krem podawać z grzankami, startym na grube wiórki serem Lazur Złocisty i pokrojoną drobno natką pietruszki.

Przepisy w tej kategorii