Kuchnia Lazur

Krem z brokułów z lazurowymi tostami

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 45 min

45 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Krem z brokułów z lazurowymi tostami

Składniki:

  • 100 g sera Lazur Turkusowy
  • 1 brokuł
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 l bulionu drobiowo-wołowego
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 bagietka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna
  • cebula
  • masło

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ziemniaki i oczyszczone różyczki brokuła ugotować w bulionie. Dodać podsmażoną na maśle cebulę. Doprawić do smaku przyprawą warzywną,  solą i pieprzem. Całość zmiksować blenderem na gładki krem.
  2. Dla uzyskania gęstszego kremu zaciągnąć zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej. Po zagotowaniu dodać śmietankę.
  3. Bagietkę pokroić na kromki, ser Lazur Turkusowy zetrzeć na tarce. Posypane serem kromki zapiec w piekarniku, aż będą chrupiące, a ser stopiony. Podawać z gorącą zupą. 

Przepisy w tej kategorii