Kuchnia Lazur

Chłodnik botwinkowy z chrupiącą bagietką

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Chłodnik botwinkowy z chrupiącą bagietką

Składniki:

  • 100 g sera Lazur Złocisty
  • duży pęczek botwinki
  • 3 buraczki
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku
  • 2-3 ogórki małosolne lub kiszone
  • 0,5 l kefiru
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • bagietka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Botwinkę i buraczki umyć, drobno pokroić. Gotować w małej ilości wody (ok. 0,5 l) przez 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

2. Ogórki pokroić w kostkę, rzodkiewkę w plastry, koperek posiekać.

3. Wszystkie składniki zalać jogurtem i kefirem, dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, całość doprawić solą i pieprzem. Chłodzić co najmniej 2 godziny.

4. Bagietkę pokroić i posypać startym serem Lazur Złocisty. Zapiekać do zrumienienia się brzegów bagietki. Podawać z chłodnikiem.

Przepisy w tej kategorii