Kuchnia Lazur

Sałatka z preparowanego ryżu z serem pleśniowym Lazur Błękitny

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 2

2

porcje

Drukuj przepis
Sałatka z preparowanego ryżu z serem pleśniowym Lazur Błękitny
logo EU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. 


Materiał opracowany przez Lazur - Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rzowoju Wsi. 

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejsciej w ramach poddziałania  „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym”

Składniki:

 

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny w plastrach,
  • 100 g preparowanego ryżu,
  • 3-4 ugotowane buraki,
  • 4 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki miodu,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane buraki zetrzeć lub pokroić na cienkie plastry, połączyć z miodem, octem i przyprawić pieprzem i solą. Odłożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Przed podaniem dodać preparowany ryż, pokrojone orzechy, natkę pietruszki i połamane plastry sera. Wymieszać.

Przepisy w tej kategorii