Kuchnia Lazur

Sałatka z orzechami w miodowej glazurze

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Sałatka z orzechami w miodowej glazurze

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
  • ok. 30g  orzechów włoskich
  • po porcji orzechów pekan, nerkowca, pistacji
  • 1 łyżka orzechów piniowych
  • 1 gruszka (opcjonalnie)
  • mix salat z rukolą
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier do przygotowania karmelu

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy włoskie wsypać do rondla i zasypać kilkoma łyżkami cukru.
  2. Na dno wlać odrobinę wody, zagotować i mieszać do momentu uzyskania złotego karmelu na orzechach. Ostudzić na pergaminie.
  3. Wszystkie orzechy wymieszać z sałatą  i pokruszonym serem pleśniowym Lazur Złocisty oraz dressingiem z miodu, oliwy i soku z cytryny. Można dodać pokrojoną w półksiężyce gruszkę.

Przepisy w tej kategorii