Kuchnia Lazur

Sałatka szparagowa z Lazurem i boczkiem

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 2

2

porcje

Drukuj przepis
Sałatka szparagowa z Lazurem i boczkiem

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Turkusowy
  • 0,5 kg białych szparagów
  • 100 g wędzonego boczku
  • 10 szt. pomidorów suszonych z zalewy
  • kilka gałązek rukoli do dekoracji
  • ćwierć łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

1.  Zdrewniałe końcówki szparagów odłamać (na ok. 1/4 wysokości). Pędy obrać z włókien. W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli i cukru. Gotować ok. 10-12 minut. Po tym czasie szparagi zahartować zimna wodą i pokroić na mniejsze części.

2. Boczek pokroić na cienkie plasterki i smażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania chrupkości.

3. Szparagi przekroić wzdłuż na połówki, pomidory pokroić w cienkie paski, a ser pleśniowy Lazur Turkusowy pokruszyć.

4. Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę posypać rukolą, czerwonym pieprzem i skropić olejem.

 

Warto wiedzieć

Szparagi najlepiej gotować w pozycji pionowej - w wysokim i wąskim garnku. Dzięki temu ugotują się równomiernie, a ich główki pozostaną chrupkie.

Przepisy w tej kategorii