Kuchnia Lazur

Sałatka cesarska

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 15 min

15 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Sałatka cesarska

Składniki:

  • 300 g sera Lazur  Skalmierzycki
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 2 średnie pomidory
  • 1 średni ogórek
  • 400 g fileta z kurczaka
  • natka pietruszki
  • 100 g grzanek z pieczywa pszennego

MARYNATA:

  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie przyprawy do kurczaka

SOS:

  • 100 g sera Lazur Błękitny
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Marynata: wymieszać oliwę z oliwek z przyprawą do kurczaka. Umyte i oczyszczone filety z kurczaka zamarynować i odstawić do lodówki na 4-6 godzin.
    Tak przygotowane mięso usmażyć na patelni grillowej lub grillu. Po ostygnięciu pociąć na paski.
  2. Liście sałaty poszarpać, pomidora pokroić w kostkę, ogórek i ser Lazur Skalmierzycki w słupki. Wszystkie składniki wymieszać i ułożyć na nich pokrojonego fileta.
  3. Sos: jogurt doprawić solą i cukrem, dodać do niego starty ser Lazur Błękitny. Przygotowanym sosem polać sałatę. Całość posypać grzankami i udekorować pietruszką.

Przepisy w tej kategorii