Kuchnia Lazur

Pstrąg pieczony z porem i serem Lazur

Trudność: Średnie

Średnie

Czas: 40 min

40 min

Liczba porcji: 2

2

porcje

Drukuj przepis
Pstrąg pieczony z porem i serem Lazur

Składniki:

  • 100 g sera Lazur Błękitny
  • 2 pstrągi łososiowe
  • 1 por
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • limonka

Sposób przygotowania:

1. Pstrągi umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i skropić sokiem z limonki.

2. Por umyć. Zdjąć dwa zewnętrzne liście, pociąć na długie paski o szerokości 0,5 cm. Jasną część pora pokroić w plasterki.

3. Ser Lazur Błękitny pokroić w plastry. Natkę pietruszki drobno posiekać.

4. Pstrągi nafaszerować serem, porem i natką pietruszki. Delikatnie spiąć wykałaczką. Długimi liśćmi pora przewiązać rybę w kilku miejscach, wkładając pod spód plaster limonki.

5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. W połowie czasu pieczenia pstrągi można spryskać oliwą.

Przepisy w tej kategorii