Kuchnia Lazur

Morszczuk zapiekany pod serowo-ziemniaczaną pierzynką

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 60 min

60 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Morszczuk zapiekany pod serowo-ziemniaczaną pierzynką

Składniki:

  • 200 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 500 g morszczuka
  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pęczek świeżego koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Rybę rozmrozić, umyć i osuszyć. Oprószyć pieprzem, odrobiną soli i bardzo krótko obsmażyć.

2. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko, 2 żółtka i mąkę. Wyrobić na jednolitą masę, doprawić solą.

3. Ser pleśniowy Lazur Błękitny zetrzeć na tarce.

4. W naczyniu do zapiekania ułożyć rybę. Docisnąć ręką, posypać startym serem pleśniowym Lazur Błękitny i posiekanym koperkiem.

5. Szprycę z dużą gwiazdką napełnić masą ziemniaczaną i wyciskać ozdobne stożki.

6. Piec w temperaturze 190°C przez ok. 35 minut. Przed podaniem odczekać kilkanaście minut, by zapiekanka stężała.

Przepisy w tej kategorii