Kuchnia Lazur

Miruna

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Miruna

Składniki:

  • 150 g sera pleśniowego Lazur Srebrzysty
  • 0,6 kg miruny
  • 2 małe pory lub 1 duży
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • mąka

Sposób przygotowania:

1. Mirunę umyć i oczyścić (mrożoną wcześniej rozmrozić). Skropić sokiem z cytryny.

2. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić ząbek czosnku dla aromatu. Tuż przed smażeniem mirunę z obu stron przyprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Wraz z nową porcją ryb wymienić masło klarowane i czosnek.

3. Sos: por dokładnie umyć, bardzo drobno pokroić i podsmażyć na osobnej patelni. Dodać śmietanę i dusić ok. 2 minuty. Na koniec dodać pokruszony ser pleśniowy Lazur Srebrzysty, odczekać do rozpuszczenia.

4. Świeżo usmażoną rybę polać gorącym sosem porowo-serowym.

Przepisy w tej kategorii