Kuchnia Lazur

Krewetki w boczku

Trudność: Łatwe

Łatwe

Czas: 20 min

20 min

Liczba porcji: 4

4

porcje

Drukuj przepis
Krewetki w boczku

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 20 dużych, obranych mrożonych krewetek
  • 10 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Krewetki rozmrozić, umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, odstawić na kilkanaście minut.

2. Plastry boczku przeciąć wzdłuż, tak aby powstało 20 wąskich kawałków. Ser pleśniowy Lazur Błękitny pokroić w słupki. Na każdej krewetce położyć kawałek sera i ciasno owinąć plasterkiem boczku. Można zabezpieczyć boczek przed rozwijaniem za pomocą wykałaczki.

3. Smażyć przez około 2-3 minuty z każdej strony. Podawać jako przystawkę z białym pieczywem.

 

Przepisy w tej kategorii